Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση θάμπωσε τη βιτρίνα των Γλου

Ο Αντώνης (Ακης για τους δικούς του) και ο Γιώργος αποτελούν ιδιαίτερα δεμένα αδέλφια, που ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον αγαπημένο τους Πειραιά
Ο Αντώνης (Ακης για τους δικούς του) και ο Γιώργος αποτελούν ιδιαίτερα δεμένα αδέλφια, που ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον αγαπημένο τους Πειραιά
«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ SUCCESS STORY Η σύλληψη την περασμένη Τετάρτη του επιχειρηματία και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Glou, Αντώνη Γλου, για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 765.000 ευρώ ήταν ακόμα ένα κρούσμα επώνυμου επιχειρηματία που προστίθεται στη μακρά (απ' ό,τι φαίνεται) λίστα των συλλήψεων για οφειλές.
Ομως, στην περίπτωση του κ. Γλου ο κοινωνικός περίγυρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του με θετικά σχόλια για εκείνον και την οικογένειά του.
Γιατί στο Λιμάνι το όνομα Γλου έχει ειδική βαρύτητα και σεβασμό. Είναι άνθρωποι απλοί, προσιτοί, οι οποίοι δεν ξέχασαν ποτέ ότι ξεκίνησαν από χαμηλά, ενώ βοηθούσαν συνεχώς και ποικιλοτρόπως πολύ κόσμο. Γέννημα θρέμμα Πειραιώτες, ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την αγαπημένη τους γενέτειρα, ενώ το όνομά τους είναι άμεσα συνυφασμένο με τον Ολυμπιακό. Ο 52χρονος Αντώνης Γλου (Ακης, για τους δικούς του) αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος κάνοντας έναν αρχικό διακανονισμό των οφειλών του. Η κρίση, η ιλιγγιώδης επέκταση της εταιρείας τους και η δικαστική διαμάχη τους με την Puma ήταν οι κύριες αιτίες των οικονομικών τους προβλημάτων.
Η οικογένεια Γλου κατάγεται από τη Σμύρνη. Ο Ακης και ο Γιώργος είναι η τρίτη γενιά που ασχολείται με το εμπόριο. Ο παππούς τους έφτασε στον Πειραιά την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ ο πατέρας τους Δημήτρης για να επιβιώσει εργάστηκε αρχικά ως πλανόδιος πωλητής εποχικών φρούτων. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» το 2008 ο Ακης Γλου: «Ο πατέρας μας ποτέ του δεν εργάστηκε ως υπάλληλος, ήταν πάντα αφεντικό του εαυτού του. Κατάφερε, μετά από σκληρή δουλειά, στη δεκαετία του '60, να έχει στην κατοχή του 30 μανάβικα τα οποία λειτουργούσε με συνέταιρο. Ενα είδος φραντσάιζ, θα λέγαμε, της εποχής εκείνης.
Η εκτόξευση της εταιρείας ξεκίνησε το 1994, όταν απέκτησαν την αντιπροσωπεία της Puma για την Ελλάδα.
Η εκτόξευση της εταιρείας ξεκίνησε το 1994, όταν απέκτησαν την αντιπροσωπεία της Puma για την Ελλάδα.

Παράλληλα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εποχικά είδη και κυρίως στα χριστουγεννιάτικα. Αργότερα ασχολήθηκε και με την πώληση γυαλικών, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '80 μπήκε στον χώρο των κατασκευών και του real estate, δραστηριότητα που συνεχίζουμε και εμείς».
Το πρώτο κατάστημα
Το 1984 οι Ακης και Γιώργος Γλου μπήκαν στον χώρο της ανδρικής ένδυσης δημιουργώντας στην Τσαμαδού το πρώτο τους κατάστημα, σε ιδιόκτητο κτίριο, με την επωνυμία Glou, που περιελάμβανε τα πάντα, από κοστούμια και παπούτσια μέχρι αθλητικά σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Μέχρι το 1991 δημιούργησαν 10 καταστήματα, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινίασαν ένα υπερκατάστημα στην οδό Πατησίων. Εφτασαν μάλιστα το 2008 να διατηρούν 65 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι κατοικίες της οικογένειας Γλου στην Καστέλα αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και θαυμασμού για τους Πειραιώτες
Οι κατοικίες της οικογένειας Γλου στην Καστέλα αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και θαυμασμού για τους Πειραιώτες

Η αρχή όμως για την εκτόξευση της εταιρείας τους συντελέστηκε το 1994, όταν απέκτησαν την αντιπροσωπεία της Puma. Τα αδέλφια Γλου είχαν στην κατοχή τους το 30% της Puma σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Είναι ενδεικτικό, όπως είχε δηλώσει ο Ακης Γλου στο «Εθνος της Κυριακής», ότι «το 1994 ο τζίρος της Puma στην Ελλάδα ήταν 2 εκατ. ευρώ και φέτος, το 2008, φτάνει τα 81 εκατ.». Εκτός, όμως, από την Puma αντιπροσώπευαν τις φίρμες Reporter, Quicksilver, Roxy και Aldo.
Το 2005 τα αδέλφια δημιούργησαν το κατάστημα Premium, το οποίο στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό στον Πειραιά. Το Premium αποτέλεσε το στέκι και το καμάρι τους, διαθέτει coffee, barber και cigar shop, αλλά και υπηρεσία sur mesure.
Λέγεται πως ο Γ. Γλου βρισκόταν πίσω από το ντιλ της απόκτησης του Ριβάλντο το 2004 από τον Ολυμπιακό
Λέγεται πως ο Γ. Γλου βρισκόταν πίσω από το ντιλ της απόκτησης του Ριβάλντο το 2004 από τον Ολυμπιακό
Το 2008 εγκαινίασαν δύο καταστήματα στην Κύπρο, διέθεταν ήδη ένα στα Τίρανα (ακολούθησαν λίγο αργότερα ακόμα δύο στη Ρουμανία), ενώ στη Βουλγαρία ο όμιλος διατηρούσε από το 2003 την αντιπροσωπεία της Puma με τρία καταστήματα. Και βέβαια η εταιρεία προσέβλεπε σε μια τεράστια εξάπλωση, κόντρα στην κρίση, με δεκάδες καταστήματα στα Βαλκάνια.
Οι Γλου όμως ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι και στο real estate, διέθεταν μια σειρά από ακίνητα-φιλέτα, ενώ οι κατοικίες τους στον Πειραιά, στην Καστέλα, αποτελούν σημείο αναφοράς και θαυμασμού στους επιχειρηματικούς κύκλους της πόλης.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2008

Στη... μαύρη λίστα της Puma και του «Τειρεσία»

Το 2008 τα σημάδια της κρίσης γίνονται εμφανή στη χώρα μας, ανατρέποντας και το φιλόδοξο business plan των Γλου. Το 2010 σημειώνεται ένα ακόμα πλήγμα για την εταιρεία τους όταν η γερμανική φίρμα Puma (εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με το 62% να ανήκει στον γαλλικό όμιλο πολυτελών ειδών PPR της οικογένειας Πινό) προβαίνει σε σοβαρές κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, η Puma δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημίωση ύψους 130 εκατ. ευρώ, αφού θεωρεί ότι οι συνεργάτες της στην Ελλάδα υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν χρήματα της κοινοπραξίας (της τάξης των 115 εκατ. ευρώ), έπειτα από έρευνα που διενήργησε ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος Deloitte την περίοδο 2008-2010. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει και ο Ακης Γλου είχε τότε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς στη σημερινή δύσκολη κατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και οικονομίας, η Puma πίεζε για αλλαγή φιλοσοφίας. Μέχρι και τρόπο πληρωμών στους προμηθευτές μας πίεζαν να αλλάξουμε.
Οποιος γνωρίζει όμως τις σημερινές δυσκολίες της αγοράς, καταλαβαίνει γιατί αρνηθήκαμε σθεναρά αυτήν την απαίτηση των συνεργατών μας. Αυτό πληρώνουμε τώρα. Λαμόγια δεν υπήρξαμε ποτέ. Το γνωρίζουν όλοι οι συνεργάτες μας αλλά και οι συνοδοιπόροι μας στον αθλητισμό και την κοινωνία». Ο όμιλος Γλου θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού αλλά και στον «Τειρεσία» αφού εκκρεμούν δεκάδες ακάλυπτες επιταγές. Ηδη, από το 2009 οι πωλήσεις του έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται σημειώνοντας ζημιές της τάξης των 15,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων του, αφού η ακίνητη περιουσία του είναι ήδη προσημειωμένη.Τότε η Ρroton Βank τους παραχωρεί ένα δάνειο 12 εκατ. ευρώ προσημειώνοντας όμως ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας.
Υπαγωγή στο άρθρο 99
Η εταιρεία προβαίνει τον Μάιο 2011 σε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία γίνεται δεκτή έναν μήνα αργότερα. Στα αξιομνημόνευτα είναι το γεγονός ότι παραστάτης στην προσπάθεια υπαγωγής της Glou ΑΕ στο άρθρο 99 ήταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος.

Τα αδέλφια Γλου θα δώσουν γενναία μάχη προκειμένου να ανακάμψουν. Ετσι περιορίζουν τις δαπάνες μειώνοντας τον αριθμό των καταστημάτων και κλείνοντας τις ζημιογόνες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα στρέφονται και σε άλλους τομείς δημιουργώντας σε Πειραιά και Ν. Σμύρνη την αλυσίδα Pizzoteca, γρήγορου και προσιτού ιταλικού φαγητού. Οπως λέγεται, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας τους αγγίζουν περίπου τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα τραπεζικά δάνεια κυμαίνονται γύρω στα 15 εκατ. ευρώ.
Στον Πειραιά έχουν να λένε για τη γενναιοδωρία τους

Οικογενειάρχες, φιλάνθρωποι και φανατικοί Ολυμπιακοί

Στον Πειραιά κάνουν λόγο για εξαιρετικούς οικογενειάρχες και μιλούν για εκείνους με τα καλύτερα λόγια. Ο Ακης έχει 4 και ο Γιώργος 5 παιδιά, ενώ η μεγάλη κόρη του Ακη, η Ζήνα Γλου, έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία τα δικά της βήματα ως σχεδιάστρια. Πρόκειται για μια πολύ δεμένη οικογένεια με απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων. Αν και ο σεβασμός προς τον πατέρα τους, Δημήτρη, είναι μεγάλος, η μητέρα τους Ζηνοβία, κατά κόσμο Τζένη, ήταν εκείνη που είχε τα ηνία και τον πρώτο λόγο στην οικογένεια.
Επρόκειτο για μια «σιδηρά κυρία», μια γυναίκα με κότσια και τσαγανό, η οποία χόρευε το ζεϊμπέκικο εκπληκτικά όπως κανένας άλλος. Η Τζένη Γλου ήταν επί της ουσίας φιλάνθρωπος, διέθετε πολλά χρήματα για τους φτωχούς και συνεργαζόταν στενά με τη Μητρόπολη Πειραιώς. Ολη η οικογένεια στεκόταν γύρω της και τη συμβουλευόταν για τα πάντα. Ο χαμός της το 2011 αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα.
Και τα παιδιά της όμως διατηρούσαν τα ίδια φιλάνθρωπα αισθήματα. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία ότι ο Ακης βγαίνοντας μια μέρα από το κατάστημά του «Premium» στον Πειραιά, συναντά έναν ζητιάνο, ο οποίος αγνοώντας την ταυτότητά του, του ζητά βοήθεια. Εχοντας τις τσέπες γεμάτες με την είσπραξη του μαγαζιού βγάζει, χωρίς καν να μετρήσει, και του δίνει ένα ποσό πάνω από 1.000 ευρώ! Αυτή και άλλες παρόμοιες ιστορίες κυκλοφορούν στον Πειραιά για το μέγεθος της γενναιοδωρίας τους.
Μέτοχος του Θρύλου
Ως Πειραιώτες οι Γλου είναι φανατικοί Ολυμπιακοί και όπως είχαν δηλώσει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Εχει τύχει να ξεκινήσουμε επιχειρηματικά συμβούλια και στο τέλος να καταλήξουμε να μιλάμε για την πορεία της ομάδας...».

Ο Γιώργος υπήρξε μέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και αντιπρόεδρος στον Ερασιτέχνη. Πραγματοποιώντας συνεχείς μεταγραφές συγκέντρωσε στον σύλλογο την αφρόκρεμα του ελληνικού στίβου καθιστώντας τον παντοδύναμο. Λέγεται, επίσης, πως εκείνος βρισκόταν πίσω από το ντιλ της απόκτησης του Ριβάλντο το 2004, ενώ ως αντιπρόσωπος της Puma στην Ελλάδα, κατάφερε να συνάψει συμφωνίες σχεδόν με όλους τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Ο ίδιος απολάμβανε την εκτίμηση του πρώην προέδρου της ομάδας, Σωκράτη Κόκκαλη. Ετσι η εταιρεία του είχε εισέλθει δυναμικά και στο νεόκτιστο τότε γήπεδο «Καραϊσκάκη» αποκτώντας πολλά καταστήματα.
Το σήμα της Puma την περίοδο εκείνη φιγουράριζε, εκτός του Ολυμπιακού, και στις φανέλες διάφορων ελληνικών ομάδων όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Καβάλας... Ενώ ακόμα και το 2009, όταν πλέον τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων ήταν ήδη ορατά, ο Γιώργος πρόσφερε περί το 1,5 εκατ. ευρώ για τις διάφορες δραστηριότητες της πειραϊκής ομάδας.
Μάγδα Λιβέρη, ΕΘΝΟΣ, 9/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου