Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μιλτ.Παπαϊωάννου: «Εκανα το καθήκον μου» για Πεπόνη, Μουζακίτη


«ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ»

Ο φάκελος με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ δόθηκε στον Αρειο Πάγο ενώ ήδη συντασσόταν το ερώτημα για αντικατάστασής τους, υποστήριξε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου την Πέμπτη στη Βουλή. Απέρριψε τις αιτιάσεις για παρέμβασή του στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων που κατήγγειλαν σειρά παρεμβάσεων και τελικά έστειλαν στη Βουλή την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης. Οι δημόσιες καταγγελίες και στη συνέχεια οι εξηγήσεις που έδωσαν (και τα ονόματα που δεν έδωσαν) οι Γρηγ.Πεπόνης και Σπύρ.Μουζακίτης, είχαν οδηγήσει τον κ.Παπαΐωάννου σε σύνταξη ερωτήματος αντικατάστασής τους, όταν προέκυψε το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον ίδιο.

«Ήμουν ήδη στη διαδικασία σύνταξης των ερωτημάτων όταν ο κ. Πεπόνης επισκέφθηκε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και του ενεχείρισε το φάκελο με τα θέματα της ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε, για να σημειώσει ότι το μόνο για το οποίο μπορεί να ελεγχθεί είναι γιατί καθυστέρησε και δεν έστειλε από την πρώτη στιγμή το ερώτημα για την αντικατάσταση τους.
Οι επικρίσεις που δέχεται οφείλονται κατά τον ίδιο σε άγνοια του νόμου, τόνισε, κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι αν έχει αρμοδιότητα ο υπουργός αλλά πώς την ασκεί.
Σημείωσε επίσης ότι όταν πριν τρία χρόνια, σε παρεμφερή περίπτωση με τους δύο εισαγγελείς Ελένη Σωτηροπούλου και Ηλία Κολιούση, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηδάκης έκανε δεκτό το αίτημα, ζητώντας τους να συνεχίσουν μέχρι τέλος τη δουλειά τους.
Σκληρή γλώσσα από τους δικαστικούς
Η επιχειρούμενη αντικατάσταση πάντως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Με δριμύτητα κατήγγειλαν τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ στις 9-2-12 θα συνέλθει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο υπό την πρόεδρο ΑΠ Ρ. Ασημακοπούλου για να κρίνει (με εισηγητή τον αντεισαγγελέα ΑΠ Γ. Κολιοκώστα) αν θα αντικαταστήσει τους Γ. Πεπόνη, Σ. Μουζακίτη.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του αντεισαγγελέα ΑΠ, Ρ.-Ε. Παπαδάκη, προς την Ενωση Εισαγγελέων, όπου καυτηριάζει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου «περί μακελειού», αλλά και διαχρονικά τους πολιτικούς που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Συστάσεις απευθύνει και προς τους δικαστικούς λειτουργούς να κάνουν διαρκή αυτοκριτική. Τους καλεί να εξορθολογίζουν την έρευνα, τη δίωξη, την προφυλάκιση, αφού οι υπερβολές αναιρούν το δίκαιο, καταλήγοντας: «Στο δίλημμα των πολιτών 'τον νόμο να φοβούμαι ή τον δικαστή', να μην καταλήγουν στο δεύτερο, γιατί αυτό σημαίνει ότι αφήσαμε το δίκαιο να διολισθήσει σε μέσο εκδίκησης ή αδράνειας και θα μεταβληθούμε έτσι σε Νέρωνες και Ηρόστρατους της δικαιοσύνης».
Αντιδρώντας έντονα στις επικριτικές δηλώσεις διαφόρων πολιτικών κατά των οικονομικών εισαγγελέων, για τη διαβίβαση της δικογραφίας της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εμποδίζουν τη δικαστική αρχή να ελέγξει τη βασιμότητα υποθέσεων όπου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, προβλέποντας ότι υποχρεωτικά διαβιβάζονται τέτοιες δικογραφίες «αμελλητί» στη Βουλή.
Η ΕΕΕ διά του προέδρου της, Π. Μπρακουμάτσου, (αντεισαγγελέα Εφετών) και της γ. γραμματέως, Ελ. Σκεπαρνιά, (εισαγγελέως Πρωτοδικών) τονίζει ότι «η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών να τοποθετήσουν τη δικαιοσύνη στο επίκεντρο πολιτικής διελκυστίνδας, δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου